New. 08 owner. Prius won't start - Toyota Prius Forum : Toyota Prius Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 01-23-2019, 01:37 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Default New. 08 owner. Prius won't start

Hi everyone. I own a 2008 Prius and mostly love it. Yesterday, my wife drove the car for 15 minutes and turned off. She forgot to roll up a window so she tried to start the car again and nothing happened. Mi warning lights, no cylinder noises, nothing. Car jumped off using under hood terminals. 12v battery is testing good on volts and amps. Fully charged and still does not have any electrical response. Ideas?
Mnjrowland is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 01-23-2019, 02:02 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2014
Location: N. Central Florida
Posts: 393
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 46 Post(s)
Default

Sometimes a battery can "test" good but still be mostly dead in service.

BUT....this sounds more like a loose connection, at one end of one of the main battery cables.

You need a voltmeter to chase the battery voltage and see where it disappears.
Attach the negative meter lead to a good metallic ground....NOT to the negative battery post.

Sometimes the bad connection is between the negative battery post and the frame.

P.S. Welcome to the forum.
Please don't ask the same question in more than ONE sub-forum.
I deleted your other two.
Feel free to add additional details in this one.

'17 Prius C-4

Last edited by Easy Rider; 01-23-2019 at 02:08 PM.
Easy Rider is offline  
post #3 of 4 Old 01-24-2019, 07:52 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Default

Thank you Easy Rider. I found the issue and you are correct. The 5th time I checked cable connections the negative cable came loose from the terminal connector. Because it is in a dark corner, I could not see that the cable was broken and only hanging on by a small piece of the sheathing. No wire contact. When I tugged on the terminal it broke the rest of the way off and became very obvious. Palm on forehead. 5 times I checked it.
Mnjrowland is offline  
 
post #4 of 4 Old 01-24-2019, 09:15 AM
Super Moderator
 
Join Date: May 2014
Location: N. Central Florida
Posts: 393
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 46 Post(s)
Default

Just LOOKING at an electrical connection point is NEVER a good way to check it for functionality.

'17 Prius C-4
Easy Rider is offline  
Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome